Waar krijgt u mogelijk mee te maken?

Wij baseren deze tips enkel en alleen op eigen kennis en ervaringen. Op een simpele manier trachten wij u dit uit te leggen zodat ieder hier mee vooruit kan.

 

Overgang uit het nest.

Het uit het nest gaan brengt een  grote verandering  mee voor een pup. Op de grote dag zelf wordt de pup gescheiden van zijn moeder, broertjes en zusjes.  De pup wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald.   Meestal gaan ze voor de eerste keer met de auto mee, heeft zo’n pup zijn eerste badje gehad. Laat hem bij thuiskomst rustig zijn nieuwe omgeving verkennen en ga hem vooral niet overvragen. Trek er maar een week voor uit voor hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving, nieuw eetritme; volledig over op vast voer. Het kan ooit zijn dat een pup de eerste dagen niet zo goed wil eten. Dit is allemaal te verklaren maar u moet hier wel mee aan de slag. In het begin kan het echt geen kwaad om zijn prakje wat lekkerder te maken. De eerste week is het van belang om er rust in te houden, en ons eet-speel en slaapschema aan te houden.

 

Ontwormen

Wij beginnen met ontwormen tussen wanneer de pups tussen de  2 en 3 weken oud zijn. Bij ons wordt standaard om de week ontwormd. Dat betekend dat een pup 3 a 4 keer ontwormd is voor ze weg gaat. Maar dan is dit nog niet klaar.  U krijgt het schema en de ontwormmiddelen mee om dit  af te werken. Wij zullen u het belang uitleggen over het afwisselen van middelen. Als alles onder controle is  kunt u naar het onderhoudsschema.

 

Immuniteitsgat

Een pup krijgt antistoffen van de moeder uit de moedermelk. Op een bepaald moment wordt dit minder en moet de pup het zelf doen. Vooral tijdens de speenperiode zal dit een kwetsbaar moment zijn. Vooral door  stress, het spenen en uit het nest gaan zal men de eerste week een pas op de plaats moeten doen. Vooral de rust bewaren en ben je een week verder en  de pup doet het goed op het nieuwe voerschema, de  stress is weg dan is de pup meteen een stuk sterker.

 

Bench

Er worden veel manier beschreven hoe men een bench gaat gebruiken. Een bench heeft een drietal functies.  Een bench  helpt mee zindelijk maken, dwingt hem zijn rust af en leert de pup om alleen te zijn. Wij zien een bench hetzelfde als dat je een baby in zijn bedje legt. Dus belangrijk om de bench weg te zetten. U kunt een pup dit  aanleren door hem er ook echt in te zetten, volgens ons schema. Wij zijn tegen het verkleinen van een bench omdat je iets gaat vragen van een pup wat gewoonweg niet kan. Je laat de bench gewoon ruim en verdeel deze over 2 vlakken. Een zacht en een krantengedeelte. Het maag/darmstelsel van de pup  gaat zich aanpassen aan zijn nieuw eetritme. Een pup in het nest heeft altijd een moeder ter beschikking en kan altijd eten naar behoefte. Maar omdat de pup bij u zindelijk moet worden gaan we over op een vast schema waar gedoseerd voer aangeboden wordt. Natuurlijk gaat hier een tijdje overheen. Dus geef hem gewoon lekker de ruimte, hoe langer hij op het nieuwe schema staat hoe beter dat gaat lukken. Een hond heeft immers een hekel aan om zijn nest te bevuilen maar als hij niet anders kan dan moet hij! Dus om iets af te dwingen wat niet mogelijk is daar maak je hem alleen maar ongelukkig mee.

 

Overgang voeding

Wij voeren een koudgeperste brok; tarwe/gluten vrij. Wij vragen u om op dit soort voer over te gaan.
Het merk is niet zo belangrijk, maar het productieproces wel.
Dit is goed te combineren met vers vlees.

 

Giardia

Tegenwoordig meer regel als uitzondering. Giardia is een eencellige parasiet (wormpjes). Lintworm, spoelworm zijn wormpjes die je in de ontlasting terugziet. Maar giardia zie je niet. Je ziet alleen maar symptomen zoals, breiige, wisselende ontlasting,  zelfs vaak ontlasting, veel drinken en veel plassen. Achterblijven in gewicht. Door gedeelde ervaringen (collegas, labaratorium, dierenarts) krijgen ook wij steeds meer inzicht in deze vaak onderkende parasiet. Over deze parasiet is veel onduidelijke en verkeerde informatie  te vinden en wordt dit helaas ook op verschillende manieren uitgelegd en behandeld door dierenartsen. Zie artikel van de Universiteit van Utrecht.  Gelukkig blijkt in de praktijk dat honden hier praktisch nooit ziek van zijn. Dit is een van de symptomen. Ook blijkt de stam van deze parasiet toch iets anders te zijn als de giardiaparasiet die bij mensen voorkomt zodat deze niet als zoonose beschouwd hoeft te worden(bron Universiteit v. Utrecht) Er zijn 2 middelen waar deze parasiet gevoelig voor is en dat is panacur (fenbendazole)  en flagyl. Uit ervaring weten wij dat een combinatie van deze middelen het beste werkt, in samenhang met het herhaalschema. Helaas worden mensen nog altijd flink op kosten gejaagd  als men met deze klachten naar een dierenarts gaan. Terwijl dit vaak  niet nodig is. Vaak worden eerst dieetvoeders geprobeerd, middelen om de diarree te stoppen, veel herhaalconsulten.  Vaak zijn na behandeling de parasietjes weg maar de klachten nog niet over. Cystes worden nog weken na de behandeling uitgescheiden. Mochten wij nav uw ervaringen  een pup verdenken van giardia kunnen wij u op afstand kosteloos helpen dmv mestmonsters insturen en medicatie van onze dierenarts. Het kan zijn dat een pup het met zich mee draagt maar hij kan dit makkelijk overal oplopen. Cystes, eitjes zitten in de natuur, in het milieu. Wanneer een pup het kwetsbaarst is kan dit voor problemen zorgen. En dat is vaak in de speenperiode.

 

Puppycursus

Een prima moment om met een cursus te starten is op de leeftijd van 3 maanden. De pup is dan volledig ingeent. Men heeft al echt een band samen opgebouwd en de pup vertrouwd u. Dan is het makkelijker om iets aan te leren. Om veel vroeger een cursus te volgen heeft niet veel zin. De pup heeft al genoeg indrukken te verwerken door de overgang uit het nest. De basisprincipes krijgt u van ons mee, zodat u toch al op een goede manier start.

 

Dierenarts

Onze kennel wordt wekelijks bezocht door een dierenarts en ondersteund ons bij het streven naar naar een evenwichtige gezonde hond. Met vragen kunt u ook altijd bij haar terecht. Mochten er het eerste jaar problemen zijn met de hond kunt u kosteloos bij onze dierenarts terecht.

 

Registratie

Onze pups zijn via onze databank aangemeld. Op het moment dat de pup meegaat ontvangt u van ons een overdracht certificaat welke bewaard wordt bij het paspoort. Bij verandering van eigenaar dient u deze over te dragen. Wij melden de pup af in het systeem en u meld de pup aan. Lees meer op www.hondregistreren.nl

 

Herplaatsing

Helaas komt het ooit voor dat een hond herplaatst moet worden. Dit is altijd een verdrietig moment. Wij kunnen u hierbij ondersteunen.

 

Koopovereenkomst

Wij werken met een rechtsgeldige koopovereenkomst welke te downloaden is op www.kennelhouders.nl Hierin worden afspraken tussen koper en verkoper vastgelegd.

 

Geschillenbeslechting

Het kan spijtig  genoeg ooit gebeuren dat iemand niet tevreden is. Om dit te voorkomen, geven wij genoeg informatie mee zodat iemand niet voor verassingen komt te staan. Contact houden en in gesprek blijven is waar wij naar streven. Mocht er desondanks een geschil zijn kan dit aan de geschillencommissie worden voorgelegd. De geschillencommissie doet voor de partijen een bindende uitspraak.